Αιφνιδιαστική επίσκεψη Υπουργού Υγείας στη Λεμεσό μετά το μπάχαλο (pics)

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Υπουργού Υγείας στη Λεμεσό μετά το μπάχαλο (pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Στη Λεμεσό μετέβη το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας. Μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης περιόδευσαν στα σημεία ελέγχου όπου διαπίστωσαν κατά τον Υπουργό ότι σήμερα, μετά τις ταλαιπωρίες όλα βαίνουν καλώς.

«Μετά και τα χθεσινά και τις επιπλέον ενέργειες για 4 σταθμούς ήρθα επί τόπου και μαζί με τον Δήμαρχο να διαπιστώσουμε αν όλα βαίνουν καλώς. Ο κόσμος δεν περιμένει σε μεγάλες ουρές, εξυπηρετείται άμεσα και φαίνεται να έχει επιλυθεί το πρόβλημα που ταλαιπώρησε το τελευταίο 48ωρο τους κατοίκους ειδικά της επαρχίας Λεμεσού», είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Κληθείς να απαντήσει για το αν έγινε κάτι λάθος στον υπολογισμό και στους χειρισμούς ο Υπουργός είπε ότι δυστυχώς έγινε κακή εκτίμηση ως προς τον αριθμό ατόμων αλλά και λάθος χειρισμός στους δειγματολητπικούς σταθμούς.

Εντοπίσαμε τα λάθη από το Σαββατοκύριακο αλλά αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες λόγω του ότι υπάρχει και μια δημόσια σύμβαση στη μέση. Με τη νέα προκήρυξη για τα επαναληπτικά όλα θα ληφθούν υπόψη.Ο Υπουργός ευχαρίστησε δημόσια τον Δήμαρχο της Λεμεσού και τόνισε την κατανόηση και τη βοήθεια που παρέχει ο κ.Νικολαΐδης.

Σχετικά με το επαναληπτικό τεστ στους εργαζόμενους ανά εβδομάδα ο Υπουργός τόνισε ότι δόθηκαν οδηγίες στην προκήρυξη, να ληφθούν όλα υπόψη. Θα έχουμε και νούμερα ατόμων την επόμενη φορά.

Ο Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τους αριθμούς εργαζομένους είπε ότι αρχική εκτίμηση ήταν ότι περίπου 5 χιλιάδες εργαζόμενοι θα έπρεπε να κάνει τεστ ενώ μέχρι χθες είχαμε περίπου 7 χιλιάδες εργαζόμενους που προσήλθαν για έλεγχο.

Κάλεσε επίσης τον κόσμο να προσέρχεται στους σταθμούς που διενεργούν rapid τεστ προκειμένου να έχουμε μια καθολική εικόνα για το τι ακριβώς γίνεται με την πορεία του ιού της Κύπρου.

Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζουν Λεμεσός και Πάφος συγκριτικά με τη Λευκωσία ο Υπουργός είπε ότι cluster υπάρχουν παντού. Οι δυο επαρχίες τόνισε ήταν επιβαρυμένες. Άρχισαν να δουλεύουν τα μέτρα απ’ ότι φαίνεται. Χθες έγιναν 9 χιλιάδες μοριακές εξετάσεις και αυτό μπορεί να είναι και αριθμός ρεκόρ όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και γενικά.

Ευελπιστούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση τις επόμενες μέρες, συνέχισε και ζήτησε τη συμπαράσταση του κόσμου για να αρχίσουν σταδιακά όταν αυτό επιτραπεί και οι χαλαρώσεις. Τα μέτρα υπογράμμισε χρειάζονται 2 βδομάδες, πρέπει να δώσουμε περιθώριο χρόνου, να φανούν τα αποτελέσματα και όταν θα λήξουν τα μέτρα να ξέρουμε πώς προχωρούμε.

Ουρές αναμονής, ένταση και νεύρα

Μπέρδεμα προκλήθηκε χθες και μεταξύ των υπουργείων όταν στις ουρές των εργαζομένων έξω από τα εργαστήρια δειγματοληψίας βρέθηκαν εθνοφρουροί και αστυνομικοί για να εξεταστούν. Αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσει στο παρασκήνιο το υπουργείο Υγείας, το οποίο είχε δώσει συγκατάθεση για εξέταση αξιωματικών της Ε.Φ. οι οποίοι χρειάζονται αρνητικό πιστοποιητικό για να μετακινηθούν.

Στον αυτοκινητόδρομο η εικόνα που παρουσιάστηκε χθες ήταν κατά πολύ καλύτερη αφού ο έλεγχος της Αστυνομίας στα «σύνορα» μεταξύ των επαρχιών ήταν μόνο δειγματοληπτικός, αλλά η μέρα ξεκίνησε και πάλι με ένταση. Αυτή τη φορά εξαιτίας της έντονης αντίδρασης εργαζομένων από την Πάφο οι οποίοι μετέβησαν στα σημεία δειγματοληψίας για να εξασφαλίσουν το απαραίτητο πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις τους, αλλά ενημερώθηκαν ότι το καθορισμένο εργαστήριο δεν θα προσέφερε τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Το πρόβλημα λύθηκε όταν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη συνέχιση των δειγματοληψιών, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι η υποχρέωση για παρουσίαση πιστοποιητικού με αρνητική στον κορωνοϊό ένδειξη, παίρνει παράταση 24 ωρών και θα αρχίσει από τις 5 αύριο το πρωί και όχι σήμερα.

«Να απολογηθώ και προσωπικά για την ταλαιπωρία που υφίσταται ο κόσμος», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας ότι «γίνονται λάθη και είναι φυσικό να γίνονται και λάθη σε τέτοιες περιόδους, αλλά είναι σημαντικό το ότι μόλις έρθει κάτι στην αντίληψή μας προβαίνουμε σε διορθωτικές κινήσεις». 

Για άλλη μια μέρα βεβαίως, τα μπερδέματα που προκλήθηκαν εξαιτίας των μέτρων που εφαρμόζονται, επισκίασαν την ίδια την πανδημία με αποτέλεσμα να περάσει σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που βρίσκονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι πλέον διψήφιος.

Τα κρούσματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται έως και την Παρασκευή το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για δωρεάν εξέταση εργαζομένων που εμπίπτουν στις κατηγορίες κατ' εξαίρεση μετακινήσεων από και προς τη Λεμεσό. 

Από την Κυριακή που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εργαστηριακές διαγνώσεις εντοπίστηκαν 11 κρούσματα και ειδικότερα: 

Δευτέρα: 

Από 719 δείγματα στην Επαρχία Λεμεσού  εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Από 435 δείγματα στην Επαρχία Πάφου εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Από 646 δείγματα στην Επαρχία Λευκωσίας εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.

Τρίτη:

Από 1,650 δείγματα στην Επαρχία Λεμεσού εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.

Από 942 δείγματα στην Επαρχία Λευκωσίας εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.

Οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, στους χώρους και τις ώρες που αναγράφονται στον πιο κάτω πίνακα:

testergazomenoi18.1

testergazomenoi118.1

«Κατ' εξαίρεση» μετακινήσεις; 

Προβληματισμό έχει προκαλέσει και η αποτελεσματικότητα του μέτρου για κατ' εξαίρεση μετακινήσεις από και προς τις δύο «κόκκινες» περιοχές, καθώς, όπως φαίνεται και από τις εξετάσεις που έχουν διενεργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου, ο αριθμός των δικαιούχων ξεπερνάει κατά πολύ τις 7.000.

Πέραν του κυκλοφοριακού κομφούζιου που προκλήθηκε τις πρώτες ημέρες και της απόφασης για δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά τις ώρες αιχμής, διερωτάται κανείς αν είναι σκόπιμο ένα τέτοιο μέτρο εφόσον διακινούνται τόσες χιλιάδες πολίτες και στην υπόλοιπη επικράτεια. 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης μιλώντας στην εκπομπή «ALPHA Ενημέρωση» την Τρίτη, κάλεσε τους εργοδότες να είναι πιο φιδωλοί με τους εργαζομένους που δηλώνουν ως δικαιούχους και τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 228 νέα κρούσματα κορωνοϊού από σύνολο 8,887 εργαστηριακών διαγνώσεων, ενός αριθμού-ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

 

ΠΗΓΕΣ: ΠΟΛΙΤΗΣ, ΣΙΓΜΑ, ALPHA, cyprustimes