Μαθήματα Χριστούγεννα και Πάσχα σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας

Μαθήματα Χριστούγεννα και Πάσχα σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας

Για την κατάσταση στα σχολεία της Κύπρου εν μέσω πανδημίας, την εξ αποστάσεως διδασκαλία στη λυκειακή εκπαίδευση αλλά και τα μέτρα αντίδρασης που είναι έτοιμος να λάβει σε περίπτωση που η κατάσταση στη χώρα μας χειροτερέψει, εξήγησε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Παιδείας. 

Ο κ. Πρόδρομος Προδρόμου συμμετείχε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, όπου συζητήθηκε το θέμα των μέτρων που λαμβάνονται σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων λόγω της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων σε σχέση με το κλείσιμο των Λυκείων σε Λεμεσό και Πάφο εξαιτίας του lockdown ο κος Προδρόμου ανάφερε πώς μέχρι στιγμής "τουλάχιστον στη λυκειακή εκπαίδευση έχει καταγραφεί ότι στις 10 Νοεμβρίου η διδασκαλία έχει καλύψει ό,τι προβλεπόταν μέχρι αυτή τη στιγμή, δηλαδή το 50% του α’ τετραμήνου. Άρα ο ρυθμός παρακολούθησης του προγράμματος μέχρι στιγμής είναι κανονικός."

Ωστόσο ο κος Προδρόμου ανέλυσε τα τρία μέτρα αντίδρασης που είναι έτοιμοι να λάβουν σε περίπτωση που χρειαστεί:

Πρώτον, όπως έγινε σε σημαντικό βαθμό και το προηγούμενο σχολικό έτος, έχουμε αρκετό χρόνο στο πλαίσιο της σχολικής χρονιάς, χωρίς να παραταθεί το σχολικό έτος, μέσα στον οποίο μπορούμε να παρατείνουμε τη φοίτηση και τη διδασκαλία. Ήδη, κατά την περσινή σχολική χρονιά αυτό είχε συμβεί και στα Δημοτικά Σχολεία και στα Γυμνάσια. Υπενθυμίζω ότι συνήθως στα σχολεία τα προηγούμενα χρόνια οι τάξεις του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών τερμάτιζαν τη διδασκαλία στο πρώτο δεκαπενθήμερο Μαΐου. Άρα λοιπόν μέχρι το τέλος Ιουνίου υπάρχει αρκετός χρόνος για να μπορούμε, αν χρειαστεί, να αναπληρώσουμε διδασκαλία και αναλόγως θα προσαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων.

Εκτός αυτού έχει ετοιμαστεί μια τροποποίηση των κανονισμών, η οποία από πέρσι είχε συζητηθεί και θα υποβληθεί σε νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια θα την καταθέσουμε και στη Βουλή, ούτως ώστε σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτές της πανδημίας, να υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιηθεί η διάρκεια των αργιών των Χριστουγέννων ή/και του Πάσχα και εκεί μπορούμε να ανακτήσουμε κάποιες μέρες, εάν είναι αδήριτη ανάγκη.

Και ένα τρίτο μέτρο, το οποίο πιστεύω ότι είναι το έσχατο, αλλά ήδη έχει συζητηθεί και έχουμε στήριξη από την Κυβέρνηση για τυχόν δαπάνη που θα χρειαστεί, είναι, εκεί όπου πιθανώς να μην υπάρχει άλλη λύση, να εξασφαλίσουμε πρόσθετες ώρες διδασκαλίας με υπερωριακή απασχόληση πέραν του Ωρολόγιου Προγράμματος για να διορθωθούν τα πράγματα κατά τόπους, εάν υπάρχει ανάγκη.

"Τα πιο πάνω μέτρα ή κάποια από τα πιο πάνω μέτρα, εάν χρειάζεται, θα αποφασιστούν εν ευθέτω χρόνω. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, έχουμε μπροστά μας το μεγαλύτερο μέρος του σχολικού έτους και δεν θα ήταν συνετό να προτρέξουμε. Επαναλαμβάνω ότι μέχρι στιγμής η εξέλιξη της διδασκαλίας γενικά στα σχολεία είναι ικανοποιητική όσο αφορά στο να καλύψουμε τους Δείκτες Επάρκειας και βέβαια οι εκπαιδευτικοί ήδη προσαρμόζονται και καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες που είναι αξιέπαινες."

Ανησυχία για το ντόμινο κρουσμάτων σε λύκειο στα Λατσιά

Τέλος απήυθυνε έκκληση προς τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και προς τους γονείς να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε σχέση με τις συναναστροφές και τις κοινωνικές δραστηριότητες πέραν του σχολείου.

"Διότι δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις επισημαίνονται ομάδες μαθητών/τριών οι οποίοι/ες εμφανίζονται ως κρούσματα εξαιτίας κάποιων συγκεντρώσεων που θα πρέπει να αποφεύγονται. Σίγουρα ιδιαίτερη υπευθυνότητα πρέπει να υπάρχει και για μαθητές και μαθήτριες που έχουν θετικό αποτέλεσμα σε διαγνώσεις. Ένα τέτοιο περιστατικό είχαμε, αυτές τις μέρες, σε σχολείο στην περιοχή της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να μεταδοθεί η νόσος και σε άλλα παιδιά στο σχολείο και πραγματικά είναι κρίμα να μην πειθαρχούμε και να μην τηρούμε τους κανόνες με αποτέλεσμα και να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας αλλά και να επηρεάζουμε τη λειτουργία ολόκληρου του σχολείου" υπογράμμισε ο κος Προδρόμου.