Υπουργός Υγείας: Την Παρασκευή ανακοινώνονται μέτρα ενόψει Χριστουγέννων

Υπουργός Υγείας: Την Παρασκευή ανακοινώνονται μέτρα ενόψει Χριστουγέννων

Στόχος είναι να γίνει έγκαιρα η ανακοίνωση ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα ο κόσμος.

Παρά τα υψηλά νούμερα στα κρούσματα που συνεχίζουν να παρατηρούνται, εντούτοις σημειώνεται σταθεροποίηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου. Μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6 και την εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση», ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι τα ισχύοντα μέτρα σίγουρα αποδίδουν στην Πάφο, ενώ για τη Λεμεσό είπε ότι υπάρχει μείωση ωστόσο η κατάσταση συνεχίζει να είναι βεβαρυμένη. Πρόσθεσε πως μικρή αύξηση στους αριθμούς κρουσμάτων παρατηρούνται και στις υπόλοιπες επαρχίες.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον αδικήθηκε η Πάφος αναφορικά με το lockdown, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Συμπλήρωσε ότι η απόφαση δεν ήταν πολιτική, αλλά κατόπιν προβληματισμού και σκέψης όπως λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις – και έπειτα από συνεννόηση με την επιστημονική ομάδα. Την δεδομένη στιγμή, επεσήμανε ο υπουργός, υπήρχε πρόβλημα στην επαρχία της Πάφου κάτι που αναλύθηκε μέσω των δεικτών και των αριθμών.

Ερωτηθείς ο υπουργός για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις ανέφερε ότι μέχρι και σήμερα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. «Η πολιτική είναι συγκεκριμένη, γίνεται έπειτα από πολλές συναντήσεις με τους ειδικούς και κατά πλειοψηφία αποφασίζουμε. Σαφέστατα επειδή υπάρχουν πολλά άτομα μπορούν να υπάρξουν και κάποιες διαφορετικές απόψεις» πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου.

Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Την Παρασκευή τα σπουδαία για τα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου. Όπως ανέφερε, αύριο θα γίνει η συνάντηση της επιστημονικής ομάδας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις. 

Καταχρήσεις από εργοδότες – Θα επιληφθεί η δικαιοσύνη

Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για καταχρήσεις που γίνονται από εργοδότες στην Λεμεσό, οι οποίοι στέλνουν υπαλλήλους τους για δωρεάν τεστ αντιγόνου (ενώ οι υπάλληλοι δεν εργάζονται εκτός Λεμεσού), ανέφερε πως ο έλεγχος γίνεται μετά το πέρας της εξέτασης με την προσκόμιση της βεβαίωσης που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι. «Δεν μπορεί να γίνει έλεγχος… πρακτικά επί τόπου. Γίνεται εκ των υστέρων έλεγχος. Και όσοι παρανομούν θα εντοπιστούν και οι υποθέσεις θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης» συμπλήρωσε.

Λάβαμε τα μέτρα έγκαιρα

Όσον αφορά στα γηροκομεία και τις κλειστές δομές, όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, ο κ. Ιωάννου υπεραμύνθηκε της έντονης κριτικής που ασκείται από αρκετούς, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι δεν λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα. «Διαφωνώ», είπε δηλώνοντας παράλληλα ότι πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα τόσο από το υπουργείο Υγείας, όσο και από το υπουργείο Εργασίας. Εξάλλου, πρόσθεσε, λόγω του προγράμματος εντοπίστηκαν και τα κρούσματα, ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο προέβη σε τρεις υπενθυμίσεις για τα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται και επιπλέον απαγορεύτηκαν και τα επισκεπτήρια. «Ότι μέτρα και να πάρουμε είναι ορατός ο κίνδυνος μέσω εργαζομένων να μεταφερθεί εντός κλειστών δομών, και γηροκομείων, ο ιός, όπως και έγινε», σημείωσε. «Δημιουργήσαμε», κατέληξε, «ομάδες αποτελούμενες από φοιτητές ιατρικής που έχουν εκπαιδευτεί για να διενεργούν ελέγχους σε κλειστές δομές και γηροκομεία. Οι ομάδες αποτελούνται από 30 άτομα που θα διενεργούν ελέγχους για τήρηση των μέτρων και εκεί που πρέπει θα προβαίνουν σε συστάσεις».