Χριστοδουλίδης- Δένδιας: Κρίσιμες στιγμές για τον ελληνισμό (vid)

Χριστοδουλίδης- Δένδιας: Κρίσιμες στιγμές για τον ελληνισμό (vid)

Κρίσιμες χαρακτήρισαν τις στιγμές για το σύνολο του ελληνισμού οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου στη διάρκεια διάσκεψης τύπου που παραχώρησαν στη Λευκωσία. 

Δένδιας και Χριστοδουλίδης μίλησαν για την αποφασιστικότητα Ελλάδας και Κύπρου για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, τονίζοντας όμως πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να εδράζονται στη συμφωνημένη βάση λύσης του κυπριακού και θα πρέπει να αποτελέσουν συνέχεια του Κραν Μοντάνα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε μάλιστα πως παρά τις όποιες δυσκολίες εξαιτίας του γεγονότος ότι η Τουρκία αναφέρεται σε άλλες μορφές λύσης, είναι εφικτό να επανεκκινήσει μια διαδικασία για επίλυση του κυπριακού. Χαιρέτισε μάλιστα τη δέσμευση του ΓΓ για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, γεγονός που όπως είπε διαφαίνεται και μέσω της πρωτοβουλίας του που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ στην Αθήνα λέγοντας ότι ξεκαθαρίστηκε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη καθώς επίσης και για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, φτάνει όμως αυτές να αποτελούν συνέχεια του Κραν Μοντάνα και να μην εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αποφάσεις Ευρωπαίων

Οι δυο τους συζήτησαν ευρύτερα την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως εφόσον προσφέρθηκε μια θετική ατζέντα στην Τουρκία νοουμένου ότι θα τηρήσει κάποιους όρους, οι όποιες αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών εξαρτώνται αποκλειστικά από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τόνισε την ανάγκη να επιδειχθεί αποφασιστικότητα και αξιοπιστία στα θέματα που επηρεάζουν τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του στο ίδιο πνεύμα τόνισε πως η ΕΕ έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να αποκλιμακώσει την ένταση, όμως η Άγκυρα επέλεξε να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Εξέδωσε είπε έξι παράνομες Navtex σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προχώρησε στο προκλητικό πικνίκ στα Βαρώσια, εξέδωσε παράνομη Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ. «Οι όψιμες κινήσεις για δήθεν αποκλιμάκωση, δεν είναι πειστικές», ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι κάλεσαν από κοινού τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.