Κορωνοϊός: «Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα στο Υπουργικό (vid)

Κορωνοϊός: «Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα στο Υπουργικό (vid)

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας Covid-19.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου θα προβεί σε δηλώσεις για τις αποφάσεις που λήφθηκαν το Υπουργικό Συμβούλιο στις 1200, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου θα προβεί σε δηλώσεις για τις αποφάσεις που λήφθηκαν το Υπουργικό Συμβούλιο στις 1200, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής.

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Κύπρος τις επόμενες ημέρες θα πορευτεί με μοντέλο των μέτρων που ίσχυαν στα τοπικά lockdown σε Λεμεσό-Πάφο τον Νοέμβριο, με κάποιες όμως αλλαγές.

Στο στόχαστρο η εστίαση

Οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται από τις αρχές του μήνα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και ο προσανατολισμός που υπάρχει είναι να εφαρμοστούν παγκυπρίως αυστηρότερα μέτρα στα πρότυπα εκείνων που εφαρμόστηκαν για μεγάλο διάστημα στη Λεμεσό και την Πάφο, με κλείσιμο των σχολείων και των χώρων εστίασης. Η μεγαλύτερη ανησυχία των επιδημιολόγων είναι ο συνωστισμός που παρατηρείται σε χώρους όπου συναθροίζονται νεαρά σε ηλικία άτομα, με τους ίδιους να προτείνουν κλείσιμο των χώρων εστίασης μέχρι τα Χριστούγεννα. Επιπλέον, πηγές αναφέρουν στον «Π» ότι θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξουν εξαιρέσεις για την ημέρα των Χριστουγέννων και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Διαφωνεί ο Προδρόμου

Για τα σχολεία οι επιδημιολόγοι εισηγούνται να κλείσουν μία εβδομάδα νωρίτερα και να συνεχιστούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη εισήγηση είχε γίνει και την προηγούμενη φορά που θα αποφασίζονταν μέτρα, ωστόσο υπήρξαν ενστάσεις από πλευράς του υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος θεώρησε ότι προκύπτουν πρακτικές δυσκολίες από την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης. Όπως ωστόσο δήλωσε χθες το πρωί, τίποτα δεν είναι οριστικό καθώς τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κύριος Προδρόμου υποστήριξε ότι δεν εντοπίζεται έξαρση του ιού στα δημόσια σχολεία και επεσήμανε ότι αυξημένα κρούσματα καταγράφονται στα ιδιωτικά σχολεία, εκφράζοντας παράλληλα εκ νέου τον προβληματισμό του για τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, κατά τις οποίες φαίνεται να μην τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Καμία βελτίωση

Παρά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση μέχρι στιγμής, η εικόνα στην Κύπρο δεν έχει βελτιωθεί. Προβληματισμό προκαλεί σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου το γεγονός ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες και τα πρωτόκολλα που υπάρχουν για διάφορες επιχειρήσεις σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται στον βαθμό που θα έπρεπε. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν επιρρίπτει επ’ ουδενί ευθύνες στους πολίτες για την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνα, αφού είναι αντιληπτή η κόπωση του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά τονίζει ότι η κόπωση δεν δικαιολογεί τη μη τήρηση των μέτρων, τα οποία είναι απαραίτητα μιας και μας περιμένει ένας δύσκολος Ιανουάριος.

Μαζικός εμβολιασμός

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Ιανουάριος θα είναι ένας πολύ πιο δύσκολος επιδημιολογικά μήνας, παρά το γεγονός ότι σε πολλές χώρες θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, κάτι που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των επιδημιολογικών δεικτών, η μοναδική επιλογή είναι η πιστή εφαρμογή μέτρων αυτοπροστασίας. Βασικός παράγοντας στη λήψη μέτρων είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας χωρίς να παραγνωρίζεται το οικονομικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό κόστος που έφερε η πανδημία στους πολίτες. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διανομή των πρώτων ποσοτήτων εμβολίων αναμένεται να αρχίσει ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Σε σχέση με την Κύπρο, η εκτίμηση είναι ότι θα παραλάβουμε την πρώτη παρτίδα στις αρχές Ιανουαρίου και αμέσως θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Αρχικά θα εμβολιαστούν 22 χιλιάδες πολίτες, με τους επιδημιολόγους να θεωρούν απαραίτητο τον μαζικό εμβολιασμό για να υπάρξει πτώση των επιδημιολογικών δεικτών.

ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ- ΠΟΛΙΤΗΣ-ALPHA