Υπουργός Υγείας: Έτσι θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Κύπρο (vid)

Υπουργός Υγείας: Έτσι θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Κύπρο (vid)

Ανακοινώνονται τώρα όλα θα γίνουν στην Κύπρο για τον εμβολιασμό - Οι διαδικασίες και ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Η έγκαιρη λήψη μέτρων μας επέτρεψε να αποφύγουμε ένα δεύτερο ολικό lockdown δήλωσε ο υπουργός Υγείας και τα μηνύματα από την επιστομική κοινότητα και την φαρμακευτική βιομηχανία είναι ενθαρρυντικά. Σε λίγες βδομάδες, όπως είπε, θα προσθέσουμε στο οπλοστάσιο μας το εμβόλιο που θα βοηθήσει στην προσπάθεια απόκτησης ανοσίας.

Η Κύπρος θα έχει ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα κράτης της ΕΕ το εμβόλιο και στο ίδιο κόστος, υποστήριξε. “Το εμβόλιο”, πρόσθεσε, “θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε σταδιακή άρση των μέτρων”.

Από την πλευρά της η Αν. Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Κύπρος και τις υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό της εισαγωγής των εμβολίων και διανομή τους.

38 κέντρα εμβολιασμού

Στην Κύπρο θα λειτουργήσουν 38 κέντρα εμβολιασμού δήλωσε η Αν. Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα.

Η πρόθεση είναι όπως λειτουργήσουν σε κάθε κέντρο εμβολιασμού τρία συνεργεία ταυτόχρονα για καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Στις υποδομές υγείας θα γίνουν επί τόπου οι εμβολιασμοί στους επαγγελματίες της Υγείας, δήλωσε η κ. Καλακούτα.

Θα λειτουργήσουν κινητές μονάδες για κλειστές δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας.

Τα κέντρα εμβολιασμού θα στελεχώνονται από νησολευτές και γιατρούς και θα υπάρχουν φρουροί ασφαλείας.

Λογισμικό πρόγραμμα

Θα λειτουργήσει λογισμικό πρόγραμμα για τον εμβολιασμό που θα έχει τρείς πύλες. Η πρώτη πύλη αφορά τους δικαιούχους, η δεύτερη πύλη τα κέντρα εμβολιασμού και η τρίτη πύλη τα δεδομένα που θα καταχωρούνται σε σχέση με το πρόγραμμα.

Η πρώτη πύλη θα επιτρέπει στον δικαιούχο να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ η δεύτερη πύλη που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του δεύτερου ραντεβού για εμβολιασμό και για αυτό το σκοπό θα βρίσκονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές στα κέντρα εμβολιασμού. Η τρίτη πύλη θα χρησιμοποιείται από το υπουργείο Υγείας για να καταγράφει δεδομένα όπως καθυστερήσεις στο πρόγραμμα κ.λπ.

Ομάδες πληθυσμού

Προτεραιότητα θα έχουν οι ευάλωτες ομάδες και οι επαγγελματίες υγείας.

Συγκεκριμένα, οι διαμένοντες και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων ενηλίκων. Επίσης οι επαγγελματίες υγείας και οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια με ασθενείς cOVID-19, σε όλες τις ΜΕΘ, τα ΤΑΕΠ και τα τμήματα Ασθενοφόρων.

Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός ξεκαθάρισε η Αν. Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα. Κάθε εμβολιασμός θα καταχωρείται στον φάκελο του ασθενή από τον προσωπικό ιατρό και θα φαίνεται πότε και πόσοι εμβολιασμοί έγιναν.