Κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό: Επαναφέρουν sms – Προβληματισμός για λιανικό εμπόριο και σχολεία

Κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό: Επαναφέρουν sms – Προβληματισμός για λιανικό εμπόριο και σχολεία

Με όλα τα σενάρια ανοικτά συνεδριάζει στις 11:00 το πρωί υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παρουσία του υπουργού Υγείας. 

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, για περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς προεδρίας δεν υπάρχει πρόθεση για ολικό lockdown με τα ίδια δεδομένα της πρώτης φάση της πανδημίας, παρόλα αυτά όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, παρουσιάζεται πρόθυμος να εισακούσει τις προτάσεις της επιδημιολογικής ομάδας. ,

Πριν από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα έχει συνάντηση και με τη διυπουργική επιτροπή κατά την οποία θα συζητηθούν οι προτάσεις οι οποίες θα τεθούν ενώπιον του υπουργικού για τη λήψη τελικών αποφάσεων. Πάντος σχεδόν σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων και η επιστροφή του αριθμού 8998 και των γραπτών μηνυμάτων κατά τις μετακινήσεις των πολιτών.

«Αγκάθι» στη συζήτηση αποτελεί το θέμα με το λιανικό εμπόριο, αν και σε περίπτωση γενικού απαγορευτικού η αναστολή στη λειτουργία των επιχειρήσεων θα θεωρηθεί δεδομένη. Σημαντική στην τελική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα, είναι η άποψη των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Πρόθεση της πολιτείας, σύμφωνα πάντως με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο είναι η στήριξη των πολιτών, πάρα τα δύσκολο οικονομικά δεδομένα. Σημαντικό θέμα στη συζήτηση, αποτελεί και η απόφαση για το κατά πόσο τα σχολεία, θα παραμείνουν κλειστά ή θα επαναλειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, με το Υπουργείο Παιδείας, όπως πληροφορούμαστε να μην εμφανίζεται υπέρμαχο μιας τέτοιας απόφασης.

Χθες το απόγευμα η Επιτροπή συσκέφθηκε με τον Υπουργό Υγείας για ανταλλαγή απόψεων και αξιολόγηση της κατάστασης.
Σε τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκαν εκτενώς τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, ιδιαιτέρως τις τελευταίες ημέρες. Εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, καθώς το σύστημα υγείας πιέζεται σοβαρά αφού ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ και ΜΑΦ αυξάνεται ανησυχητικά.
Με βάση το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, τα υφιστάμενα μέτρα λήγουν στις 10 Ιανουαρίου.