Υπ. Εξωτερικών: Στα χέρια του ΓΓ του ΟΗΕ η Επιστολή Αναστασιάδη με τα ΜΟΕ

Υπ. Εξωτερικών: Στα χέρια του ΓΓ του ΟΗΕ η Επιστολή Αναστασιάδη με τα ΜΟΕ

Στα χέρια του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, βρίσκεται από χθες η επιστολή με μια σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. 

Μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6 και την «Πρωινή Επιθεώρηση», ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στην εν λόγω επιστολή, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ξεκάθαρα ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται λύση δύο κρατών, αλλά διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Σημείωσε δε πως στην επιστολή του ο Νίκος Αναστασιάδης προτείνει μία σειρά από ΜΟΕ που η ε/κ πλευρά θεωρεί πως μπορούν να ομαλοποιήσουν το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο – ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να αναφερθεί στα ΜΟΕ, πριν καλά καλά πάρει την επιστολή ο ΓΓ του ΟΗΕ (Ο Τύπος κάνει λόγο για Βαρώσι έναντι Ερτζιάν).

Κυριακή έρχεται η Λουτ – 1ο δεκαήμερο Φεβρουαρίου η Άτυπη

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, φτάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή. Η κα Λουτ αφού ολοκλήρωσε τις επαφές της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τις εγγυήτριες δυνάμεις, έχει ενημερώσει ενδελεχώς τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος και άναψε το πράσινο φως για την επιστροφή της στο νησί με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των μερών ενόψει της επικείμενης Άτυπης Διάσκεψης (5+1) που θα λάβει χώραν -το πιθανότερο στην Ελβερία- το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών.

Στις 28 Ιανουαρίου το ΣΑ υιοθετεί το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε σήμερα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πρόγραμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Ιανουάριο, που κατάρτισε η προεδρεύουσα Τυνησία, η ανοιχτή συνεδρίαση για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου. Στις 14 Ιανουαρίου έχει οριστεί η διεξαγωγή, μέσω τηλεδιάσκεψης, τής συνεδρίασης με την παρουσία των χωρών που συνεισφέρουν με δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ την Τρίτη 19 Ιανουαρίου τα μέλη θα ενημερωθούν στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για θέματα της Δύναμης και της Αποστολής των Καλών της Υπηρεσιών.

Η Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, βάση του προγράμματος του Σ.Α., θα επιδοθεί στα μέλη στις 8 Ιανουαρίου. Την ίδια ημέρα ή το αργότερο τη Δευτέρα, θα επιδοθεί και η Έκθεση των Καλών Υπηρεσιών.