Στην Κύπρο τη Δευτέρα (11/1) η Τζέιν Χολ Λούτ

Στην Κύπρο τη Δευτέρα (11/1) η Τζέιν Χολ Λούτ

Την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 φτάνει στην Κύπρο η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζειν Χολ Λουτ, η οποία αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού προβλήματος και σύγκληση πενταμερούς Διάσκεψης μέσα στο επόμενο διάστημα, υπό την αιγίδα του Αντόνιο Γκουτέρες.

Tην είδηση γνωστοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, εισηγούμενος δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία όπως υποστήριξε στόχο έχουν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά προς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων όταν και εφόσον επαναρχίσουν. Ερωτηθείς κατά πόσο οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται και πρόταση για τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου απέφυγε να τοποθετηθεί λέγοντας ότι είναι καλύτερα πρώτα να αξιολογηθεί η επιστολή από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης

Το ΚΥΠΕ μεταδίδει σήμερα ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Ιανουάριο, που κατάρτισε η προεδρεύουσα Τυνησία, η ανοιχτή συνεδρίαση για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα λάβει χώρα την Πέμπτη 28 τρέχοντος.

Στις 14 Ιανουαρίου έχει οριστεί η διεξαγωγή μέσω τηλεδιάσκεψης της συνεδρίασης με την παρουσία των χωρών που συνεισφέρουν με δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ την Τρίτη 19 Ιανουαρίου τα μέλη θα ενημερωθούν στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων από την ειδική αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για θέματα της Δύναμης και της αποστολής καλών υπηρεσιών.

Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, βάση του προγράμματος του Σ.Α., θα επιδοθεί στα μέλη στις 8 Ιανουαρίου. Την ίδια πιθανόν ημέρα, ή το αργότερο τη Δευτέρα θα επιδοθεί και η έκθεση των καλών υπηρεσιών.