Νέο lockdown στην Κύπρο - Αναλυτικά τα νέα μέτρα (vid)

Νέο lockdown στην Κύπρο - Αναλυτικά τα νέα μέτρα (vid)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Nέο lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων ανακοινώνει η Κυβέρνηση. 

Τα νέα μέτρα έρχονται σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού τις τελευταίες βδομάδες στην Κύπρο και περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα την επάνοδο στο σύστημα των SMS μέσω του 8998.

Η Κυβέρνηση προανήγγειλε ήδη και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ από την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2020, στις 5 το πρωί και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα.

Σε γενικές γραμμές και ενδεικτικά τα νέα μέτρα προβλέπουν τα εξής:

 • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.
 • Απαγόρευση συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων (ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού).
 • Απαγόρευση συναθροίσεων σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, όπως πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, μαρίνες, κτλ, εκτός για σκοπούς φυσικής άθλησης σε πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα.
 • Μετακινήσεις μόνο με γραπτό μήνυμα μέχρι δύο γραπτά μηνύματα την ημέρα ανά άτομο. Οι λόγοι για τους οποίους επιτρέπεται η μετακίνηση, θα σας δοθούν αναλυτικά αμέσως με την ολοκλήρωση της διάσκεψης.
 • Υποχρεωτική τηλεργασία στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εξαίρεση τις Ουσιώδεις Υπηρεσίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός της ημέρας.
 • Η Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς/χώρους θρησκευτικής λατρείας τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους χώρους μόνο για ατομική προσευχή, νοουμένου ότι θα διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι θρησκευτικές τελετές γάμοι/βαφτίσεις/κηδείες τελούνται με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα.
 • Επιχειρήσεις που δεν αναστέλλουν τη λειτουργία τους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εργοτάξια και συναφείς με τον κατασκευαστικό τομέα επιχειρήσεις/κλάδοι, τομέα μεταποίησης, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων και άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που θα καθοριστούν από το Υπουργείο Εργασίας.
 • Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις/υπηρεσίες που παραμένουν σε λειτουργία προωθείται η τηλεργασία, με ρύθμιση για ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 15% του προσωπικού τους, με μέγιστο αριθμό των εργαζομένων που μπορεί να βρίσκεται με φυσική παρουσία τα 20 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό.
 • Στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: κουρεία και κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστηξίας, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων, υπαίθρια και ανοικτά αμφιθέατρα, χώροι εστίασης και κέντρα διασκέδασης, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, παιδότοποι, γυμναστήρια, σχολές χορού, άλλες σχετικές σχολές.
 • Η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες θα γίνεται μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν αποσταλεί στις σχολικές μονάδες από το Υπουργείο Παιδείας.
 • Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και προδημοτική και ειδική εκπαίδευση παραμένουν σε λειτουργεία.
 • Επιτρέπεται η διεξαγωγή των αγώνων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων Α’ Κατηγορίας, χωρίς την παρουσία θεατών. Η διεξαγωγή όλων των υπόλοιπων πρωταθλημάτων, καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες ατόμων κάτω των 18 ετών, αναστέλλεται. Τα πρωταθλήματα των Κατηγοριών Β’ και Γ’ θα μπορούν να προπονούνται με σχετικές ρυθμίσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ πιο γρήγορο από το πρώτο, γεγονός, το οποίο οι επιστήμονες αποδίδουν και στο νέο στέλεχος του ιού, το οποίο εντοπίστηκε και στην Κύπρο. Η ταχεία διασπορά του ιού πολλαπλασιάζει τα κρούσματα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. Η αύξηση των νοσηλευομένων και ειδικά όσων χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ο κρίσιμος δείκτης που καθορίζει τις αποφάσεις όλων των Κυβερνήσεων, σε όλες τις χώρες που μαστίζονται από την υγειονομική κρίση. Τα μέτρα που παίρνουμε σήμερα στόχο έχουν την υποχώρηση του συγκεκριμένου δείκτη σε ασφαλή επίπεδα για να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όσους τις χρειαστούν. Τα απαγορευτικά μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια μέχρι να φθάσουμε στους περιορισμούς που ανακοινώνουμε σήμερα, αλλά οι επιλογές, δυστυχώς, δεν είναι πολλές.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ως στόχο τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της Δημόσιας Υγείας αλλά και τον περιορισμό των απωλειών συνανθρώπων μας εξαιτίας της νόσου. Με αυτό τον γνώμονα έχουμε λάβει αυτές τις αποφάσεις, ώστε να αποφύγουμε αυτό τον εφιάλτη που έχουμε δει να βιώνουν σε άλλες χώρες. Μονόδρομος για όλους μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια, να στηρίξουμε τους επαγγελματίες υγείας, να δώσουμε ανάσες στο Σύστημα Υγείας, να περιφρουρήσουμε τους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν, να προστατεύσουμε τους οικείους μας.

Ας μην αφήσουμε να χαθούν όλες αυτές οι θυσίες που έχουν γίνει από την έναρξη αυτής της πανδημίας μέχρι σήμερα. Ας μαζέψουμε τις δυνάμεις μας για να νικήσουμε και αυτή τη δοκιμασία.