Στο Προεδρικό σήμερα η Συμβουλευτική Επιτροπή – Συζητούν με τον Πρόεδρο για αποκλιμάκωση μέτρων

Στο Προεδρικό σήμερα η Συμβουλευτική Επιτροπή – Συζητούν με τον Πρόεδρο για αποκλιμάκωση μέτρων

Σύσκεψη με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, θα προεδρεύσει σήμερα στις 11.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στόχος, η αποκλιμάκωση των μέτρων που τέθηκαν ύστερα από το lockdown που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη θα γίνει ανασκόπηση της μέχρι σήμερα επιδημιολογικής εικόνας και θα τεθούν επί τάπητος οι τομείς οι οποίοι θα τύχουν χαλάρωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακούσει τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ενώ το Υπουργικό θα αποφασίσει για τροποποιήσεις των υφιστάμενων μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Προβληματίζονται για τα σχολεία

Αναφορικά με το θέμα των σχολείων στο τραπέζι προς συζήτηση έχουν μπει ήδη δυο σενάρια Το πρώτο προκρίνει τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών, κάνοντας αρχή με τις τάξεις του δημοτικού. Το δεύτερο αφορά την επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών της Γ’ λυκείου, για σωστή προετοιμασία για τις εξετάσεις τους.

Ανάσα στο λιανικό εμπόριο

Από 1η Φεβρουαρίου επαναλειτουργούν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, εκτός των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων. Παράλληλα, ανεβάζουν ρολά κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Το σύνολο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά κατά την επιστροφή τους στην εργασία, αρνητικό rapid test. Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται σκέψεις όπως το εβδομαδιαίο rapid test, να επεκταθεί και να συμπεριλάβει και τις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν με τα μέτρα της 10ης Ιανουαρίου. Όσον αφορά το θέμα των πολυκαταστημάτων, των εμπορικών κέντρων, αλλά και των χώρων εστίασης οι επιδημιολόγοι επιμένουν ότι είναι πολύ νωρίς για να ανοίξουν λόγω του συγχρωτισμού και του συνωστισμού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας τους στη δεύτερη φάση χαλάρωσης. Στη δεύτερη φάση αναμένεται να επιτραπεί και η διακίνηση των πολιτών χωρίς την αποστολή sms.

Όσον αφορά το θέμα των συναθροίσεων σε οικίες, αλλά και της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, δεν φαίνεται άρση των απαγορεύσεων πριν από τις αρχές Μαρτίου.