Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για πολιτογραφήσεις: Είπα στον Πρόεδρο να σταματήσουμε όλοι να κλέβουμε

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για πολιτογραφήσεις: Είπα στον Πρόεδρο να σταματήσουμε όλοι να κλέβουμε

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, βρέθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. 

Η όλη διαδικασία επικεντρώθηκε κυρίως στην εμπλοκή του Μακαριότατου στην υπόθεση με τον Μαλαισιανό επενδυτή και για τον οποίο, όπως είχε γράψει ο «ΠΟΛΙΤΗΣ», ο Αρχιεπίσκοπος είχε αποστείλει σχετική επιστολή, στον τότε Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Δήμητρα Καλόγηρου: Ξέρατε ότι είχε δημοσιεύματα πριν του δοθεί διαβατήριο για αδικήματα οικονομικής φύσεως; Σοβαρά μάλιστα αδικήματα. Τα δημοσιεύματα υπήρχαν στη χώρα του πριν από τα εντάλματα της Interpol.

Αρχιεπίσκοπος: Όχι κανένας.

Δήμητρα Καλόγηρου: Πόσα πουλήσατε την έκταση γης στον ντιβέλοπερ;

Αρχιεπίσκοπος: Δεν είμαι κομπιούτερ να θυμάμαι. Στον Τζο Λόου είναι πάνω από 5 εκατομμύρια η έπαυλη και άλλα το οικόπεδο.

Αναφερόμενος στη συνέντευξή του στον ΠΟΛΙΤΗ, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως ο Μανώλης Καλατζής, κακώς έγραψε ότι του είπε: «Μετάνιωσα που είπα για τον Πρόεδρο και τα δυο κράτη».

«Με ενδιαφέρει η οικονομία και το εθνικό πρόβλημα. Είμαι πολίτης της Κύπρου και όποιου δεν αρέσει να πέσει χώρκα μου».

Νικολάτος: Γνωρίζατε ότι η ΕΕ εξέφρασε το 2015 ανησυχίες για το ΚΕΠ;

Αρχιεπίσκοπος: Όχι δεν γνώριζα. Γιατί έπρεπε να δίδουν τότε – μη μου πείτε για να δώσουν και τα χρήματα που έδιναν, περνούσαν από κεντρική τράπεζα και ευρωπαϊκή τράπεζα- άρα γιατί δεν είπαν κάτι; Δεν μου έδιναν στη σακούλα τα χρήματα. Επιταγή της τράπεζας Κύπρου μου έδωσαν. Δεν περνούσε άρα από το μυαλό ότι υπήρχε κάτι ύποπτο αφού περνούσαν από έλεγχο από Βρυξέλλες και Κεντρική τράπεζα. Ήρθαν 5 χρόνια μετά και κατηγορούν. Δεν φταίει το υπουργείο.

Νικολάτος: Υπήρχαν κι άλλοι που πολιτογραφήθηκαν μετά από δική σας παρέμβαση;

Αρχιεπίσκοπος: Παρακολουθούσα το θέμα μετά το κούρεμα αφού η οικονομία δεν πήγαινε καλά. Και η Αρχιεπισκοπή υπέστη ζημιά 128 εκάτ. ευρώ και τα οικονομικά της δεν πήγαιναν καλά. Και λέω: «Εν ντρέπονται ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης δίνουν διαβατήρια, η Κύπρος έμεινε να κάνει αμάρτημα;». Ασφαλώς και με ενδιαφέρει η οικονομική κατάσταση της πατρίδας μου όπως και το Εθνικό ζήτημα.

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, έκανε αναφορά στον κύριο Λόου για το θέμα της Θεολογικής Σχολής και πίστευε πως θα δώσει 10-15 χιλιάδες ευρώ. «Μετά έμαθα το ακριβές ποσό. Η τράπεζα δεν δέχθηκε να κατατεθεί στη Σχολή, αλλά στην Αρχιεπισκοπή, και απ’ εκεί να μεταφερθεί στη Θεολογική Σχολή το ποσό. Έτσι κάναμε. Την επιταγή δεν μας την έδωσε ο Λόου, μας την έδωσε η εταιρεία ΧΧΧΧΧ», είπε στους ανακριτές.

Σύμφωνα με τον Μακαριότατο, κατά καιρούς, έχει στείλει πολλές επιστολές, ίσως και χιλιάδες, σε υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ερωτηθείς σχετικά, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως δεν γνώριζε κανένα προσωπικά εκτός τον Λόου, διότι του είπε ο ντιβέλοπερ ότι είναι δισεκατομμυριούχος και επέμενε να τον γνωρίσω μετά από επιμονή του Μαλαισιανού Τζο Λόου. «Του είπα φέρε τον να φάμε, αλλά όχι Τετάρτη ή Παρασκευή . Τον γνώρισα στο τραπέζι. Κάτσαμε περίπου μια ώρα» πρόσθεσε ο Μακαριότατος.

 

Νικολάτος: Εντοπίσθηκε επιστολή σας 1/9/2015 προς Σωκράτη Χάσικο για τις δικές του ενέργειες για τις αιτήσεις δυο αιτήσεις

Αρχιεπίσκοπος: Τις θυμάμαι τις επιστολές και ο λόγος ήταν γιατί ο ντιβέλοπερ δεν είχε τα χρήματα για τιτλοποίηση ενός ακινήτου δικό μας. Και αν έβγαινε γρήγορα το διαβατήριο θα περνάμε και εμείς τα λεφτά μας.

Νικολάτος: Έχετε στείλει και άλλες επιστολές

Αρχιεπίσκοπος: Βεβαίως. Έχω στείλει και άλλες σε Υπουργούς και στον Πρόεδρο

Σε ερώτηση αν μεσολάβησε για κάποιον άλλον, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην υπόθεση του Ούγγρου επενδυτή για το έργο στη Γεροσκήπου. Είπε ότι απευθύνθηκε πολλές φορές και στο Προεδρικό και στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά στο τέλος ο επενδυτής δυσαρεστημένος από τις καθυστερήσεις έφυγε.

Υπενθυμίζεται πως ο Τζο Λόου έκλεψε πέραν των 10 δισ. δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό πρόγραμμα της χώρας του.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ερευνητικής, Μύρωνας Νικολάτος, σημείωσε πως δηλώθηκε από την Αρχιεπισκοπή, ότι ο Μακαριότατος αντιμετωπίζει πρόβλημα στη βάδιση και η Ερευνητική Επιτροπή, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Αρχιεπισκόπου θα τον επισκεφθεί στον χώρο του.

Όπως αποκάλυψε ο «Π» και επιβεβαιώθηκε στην ερευνητική επιτροπή με τις καταθέσεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και της προϊσταμένης της Μονάδας Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στο Υπουργείο Εσωτερικών, Χριστίνας Καούλλα, ο Αρχιεπίσκοπος μεσολάβησε για την έκδοση της κυπριακής υπηκοότητας στον Μαλαισιανό καταζητούμενο και έλαβε ως εισφορά η Αρχιεπισκοπή, για τη μεσολάβησή του αυτή, το ποσό των €300.000. Η επιταγή των €300.000 δεν θα προκαλούσε υποψίες αν η έκδοσή της στις 22/9/2015 δεν συνέπιπτε χρονικώς με την έκδοση του διαβατηρίου του Τζο Λόου και αν δεν είχε προηγηθεί η επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών με την οποία ζητούσε την επίσπευση της πολιτογράφησης του Μαλαισιανού. Ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε ακόμη μία επιταγή από τον Λόου, ύψους €10.000.