Αποκάλυψη Υπουργού Υγείας: Δεχόμαστε απειλές

Αποκάλυψη Υπουργού Υγείας: Δεχόμαστε απειλές

«Είμαστε άνθρωποι, δεχόμαστε επικρίσεις εδώ και εννιά μήνες, αλλά και απειλές. Αυτή ήταν η αντίδραση του Κωνσταντίνου Ιωάννου στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση όταν ερωτήθηκε για τις πολλές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το πλάνο χαλαρώσεων που ανακοινώθηκε χθες. Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε εκ νέου το σκεπτικό των αποφάσεων, καλώντας άπαντες να επιδείξουν υπομονή και να τηρούν τα μέτρα μέχρι να ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό.

«Εμείς παίρνουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και προχωρούμε με ένα πλάνο. Προσπαθούμε σε κάθε τομέα να επιτρέψουμε κάποια πράγματα ώστε να λειτουργήσει θετικά στη ψυχολογία τουλάχιστον κάποιων ατόμων που δραστηριοποιούνται σε κάποιους τομείς αλλά πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν είναι εύκολο στην αποκλιμάκωση των μέτρων να τα επιτρέπεις όλα ή τίποτε. Πρέπει να βρούμε τη μέση λύση. Δυστυχώς εφαρμόζοντας τη μέση λύση δεχόμαστε επικρίσεις. Αν τα κλείναμε όλα πάλε θα δεχόμασταν επικρίσεις, αν τα ανοίγαμε όλα θα δεχόμασταν ακόμα περισσότερες επικρίσεις. Ειμαστε δέκτες εδώ και εννιά μήνες όλων αυτών των παραπόνων και απειλές προσωπικές και πολλά άλλα δεδομένα κάπου η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει. Και εμείς άνθρωποι είμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για αυτές τις απειλές είπε ότι δεν είναι της παρούσης και πως όντας πολιτικό πρόσωπο οφείλει να δέχεται και την κριτική και τις απειλές.

Οι αντιδράσεις

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τις χτεσινές ανακοινώσεις του πλάνου χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά μία εβδομάδα, είτε αυτές αφορούν το άνοιγμα των δημοτικών, είτε αφορούν το λιανικό εμπόριο, απάντησε ότι δεν υπήρξε καμία παράταση. Ποτέ δεν είπαμε, είπε ο αρμόδιος Υπουργός ότι θα επαναλειτουργούσαν από την 1η Φεβρουαρίου. «Αυτές ήταν δημοσιογραφικές πληροφορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους εμπειρογνώμονες και την τεχνική διυπουργική επιτροπή. Επισήμανε επίσης ότι η αποκλιμάκωση δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα, αλλά θα πρέπει να γίνει αργά και σταθερά. Επανέλαβε επίσης ότι τα κριτήρια για την κάθε χαλάρωση παραμένουν τα ίδια.

Η θετικότητα στον συνολικό αριθμό των test

Η αθροιστική επίδραση των κρουσμάτων

Η κατάσταση των νοσηλευτηρίων

Ο δείκτης R

Γιατί έκλεισαν τα μονοπάτια της φύσης;

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και για την απαγόρευση στα μονοπάτια της φύσης με τον Υπουργό Υγείας να αποδίδει αυτή την απόφαση στα φαινόμενα μαζικών συναθροίσεων που παρατηρήθηκαν στο Τρόοδος το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ερωτηθείς για το πως αυτά τα φαινόμενα σχετίζονται με την εν λόγω απόφαση για απαγόρευση της πρόσβασης σε μονοπάτια της φύσης, απάντησε πως εφόσον παίρνονται μέτρα και δεν τηρούνται, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της δημόσιας υγείας θα πρέπει να παρθούν οριζόντια μέτρα.

Επιπλέον υποστήριξε ότι ο παράγοντας ψυχολογική επιβάρυνση λαμβάνεται υπόψη όπως επίσης και οι απόψεις της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί για αυτό το ζήτημα.

Όλα τα μέτρα και οι αποφάσεις είπε, όταν ρωτήθηκε για το θέμα των γυμναστηρίων και των ακαδημιών, λαμβάνονται με στόχο να μειωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η κινητικότητα. Επανέλαβε επίσης ότι τα γυμναστήρια αποτελούν χώρους υψηλού κινδύνου.

Εμβόλια

Ερωτηθείς για την εν εξελίξει αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εταιρεία AstraZeneca αναφορικά με τις ποσότητες εμβολίων που θα δοθούν προς τα κράτη μέλη, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μέχρι στιγμής. Επιπλέον είπε ότι το εμβολιαστικό πλάνο της Κύπρου και ο στόχος για 100.000 εμβολιασμούς μέχρι τον Μάρτιο λαμβάνει υπόψη τα υφιστάμενα δεδομένα ως έχουν. Ερωτηθείς για το τι γίνεται με την προσπάθεια εξασφάλισης εμβολίων από το Ισραήλ, απάντησε ότι δεν είναι εύκολο ένα κράτος-μέλος να εξασφαλίσει είτε απευθείας από τις εταιρείες, είτε μέσω αντιπροσώπων τους σε άλλες χώρες εμβόλια. Θα πρέπει επίσης να είναι εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Βρίσκεται όμως είπε σε εξέλιξη μια διπλωματική προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε ένα αριθμό εμβολίων από το κράτος του Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.