Μακριά από την προεκλογική, κάλεσε Πρόεδρο Δημοκρατίας και Υπουργούς ο Γιώργος Περδίκης

 Μακριά από την προεκλογική, κάλεσε Πρόεδρο Δημοκρατίας και Υπουργούς ο Γιώργος Περδίκης

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις που επηρεάζουν και τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης αναφερόμενος στην αλλαγή της “κυβέρνησης” στα κατεχόμενα, την άνοδο των εξτρεμιστών στο ψευδοκράτος και την παραίτηση Νταβούτογλου.

Διατύπωσε δε ανησυχία για το αν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις που να οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα, αφού φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι σκληροπυρηνικοί τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα. Γι' αυτό, είπε, επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία και ενότητα των ε/κ πολιτικών δυνάμεων, η άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, η ενημέρωση για τις εξελίξεις και ο καταρτισμός ενός κοινού πλαισίου δράσης όλων των κομμάτων.

Το Κίνημα, ανέφερε, περιμένουν ακόμη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τους καλέσει για κατ' ιδίαν ενημέρωση που “φαίνεται να αποτελεί προνόμιο μόνο για ορισμένα κόμματα”. Περιμένουν επίσης, ανέφερε, σύγκληση του Εθνικού για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ΕΕ και τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ. “Δυστυχώς ο Πρόεδρος φαίνεται να επιλέγει τον δρόμο της πολιτικής μοναξιάς. Δικαίωμά του, αλλά αυτός ο δρόμος είναι επιζήμιος όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για το ζήτημα της Κύπρου”.

Αναφερόμενος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Πολίτης για εμπλοκή των Υπουργών στον προεκλογικό αγώνα, ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να αναζητήσει αλλού βοήθεια για να πετύχει τους προεκλογικούς του στόχους και επιδιώξεις. Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους Υπουργούς να μείνουν μακριά από την προεκλογική αντιπαράθεση, λέγοντας ότι ήδη έγιναν αρνητικά γεγονότα και εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο διασκέψεις Τύπου του ΠτΔ ήταν παρέμβαση. Δεν είναι καλό για την Δημοκρατία και τους θεσμούς, πρόσθεσε.

Το χθεσινό παράδειγμα της αντιπαράθεσης του ΥΠΕΞ με πολιτικούς αρχηγούς δεν πρέπει να επαναληφθεί, ανέφερε ο κ. Περδίκης γιατί “αποτελεί ένα μελανό σημείο της προεκλογικής εκστρατείας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα”. Αυτή την ώρα δεν πρέπει να αναζητούνται σημεία τριβής, δεν πρέπει να εμπλακεί ο ΠτΔ, θα πρέπει να διαφυλάξει τον θεσμό και να αποτελέσει το ενοποιητικό σημείο που θα φέρει κοντά τα κόμματα για κοινή δράση στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς εάν κατά την άποψή του θα πρέπει ή όχι οι Υπουργοί να απαντούν όταν δέχονται προσωπικές επιθέσεις, ο κ. Περδίκης απάντησε ότι είναι η ώρα που πρέπει να επιδείξουμε ανωτερότητα, λέγοντας ότι και ο ίδιος έχει δεχθεί πολλές φορές προσωπικές επιθέσεις. Στην πολιτική, είπε, “δεν πρέπει να εφαρμοστεί το ρητό όποιος σκύλος λάξει, πρέπει να του ρίξεις πέτρα. Πολλές φορές η σιωπή είναι χρυσός στην πολιτική και την ζωή ευρύτερα”.

Σε παρατήρηση ότι ένας σκύλος δολοφονήθηκε και τίποτε δεν έγινε, ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι η αστυνομία πρέπει να βρει τον ένοχο και να τον τιμωρήσει, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του Κινήματος για δημιουργία αστυνομίας ζώων που δεν έγινε αποδεκτή ούτε από τους ίδιους τους φιλόζωους.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Περιουσιών Κατεχομένων, ο κ. Περδίκης είπε ότι αντιτίθενται κάθετα σε λύση του περιουσιακού με υποχρεωτική απαλλοτρίωση ή αποζημίωση ή μερική αποζημίωση πριν ο νόμιμος κάτοχος ανακτήσει τις περιουσίες του και δεν αναγνωρίζει δικαιώματα στο χρήση και ο ίδιος συμφωνεί μαζί τους. Η οποιαδήποτε λύση, συνέχισε, πρέπει να αφορά τον νόμιμο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα αποφασίσει αφού γίνει κάτοχος της περιουσίας του.

Τα λεφτά να τα δώσουν στους χρήστες για να φύγουν, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΕΚΑ, Γιώργος Ματθαίου, προσθέτοντας ότι η γη ανήκει στους Ε/κ και πρέπει να τους επιστραφεί υπό οποιαδήποτε λύση και να υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. “Δεν μας ενδιαφέρουν τα λεφτά, εμείς θέλουμε τη γη. Αυτή που έζησαν τη γη, την δούλεψαν, δεν τους ενδιαφέρουν”.