ΑΚΕΛ: Η προεκλογική ανάμιξη των Υπουργών παραβιάζει τη νομοθεσία

ΑΚΕΛ: Η προεκλογική ανάμιξη των Υπουργών παραβιάζει τη νομοθεσία

Γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη αναφορικά με την ανάμιξη των Υπουργών στην προεκλογική περίοδο

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση.

Σήμερα επαληθεύτηκαν δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες έφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δίνει εντολές στους Υπουργούς της Κυβέρνησης ώστε να αναμειχθούν στα προεκλογικά.

Πρόκειται για τεράστιο σφάλμα. Όχι επειδή έχουμε ιδιαίτερη δυσκολία να αντιμετωπίσουμε ως προεκλογικούς αντιπάλους τους Υπουργούς και τους μονολόγους τους, αλλά διότι προέχει η διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών. Την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών σε ένα προεκλογικό μονόλογο μεγάλης διαρκείας στο ΡΙΚ μιλούσε για «καταστροφείς της οικονομίας» και απήγγελλε διάφορα άλλα προεκλογικά παραμύθια, εκείνη την ώρα ο ίδιος και το ΡΙΚ παραβίαζαν την προεκλογική νομοθεσία και το πνεύμα του Συντάγματος.

Είχαμε υπενθυμίσει, όταν έγιναν οι δυο ατυχείς προεκλογικές διασκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι το πολίτευμα μας κάνει σαφή διάκριση των εξουσιών. Δικαίωμα της Κυβέρνησης και των Υπουργών να απαντούν αν κρίνουν ότι κατηγορούνται αδίκως. Η γενική συμμετοχή τους όμως στον κοινοβουλευτικό προεκλογικό αγώνα, η εκφορά κομματικών μονολόγων από τα Μέσα Ενημέρωσης και η εμπλοκή τους σε προεκλογικές συγκεντρώσεις είναι ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν τον νόμο και υπονομεύουν τα συνταγματικά θέσμια.