Παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μουάι Τάι, 20χρονος Κύπριος

Παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μουάι Τάι, 20χρονος Κύπριος

Ένας 20χρονος Κύπριος από τη Λάρνακα φιγουράρει εδώ και μια βδομάδα στην κορυφή της παγκόσμιας ελίτ του αθλήματος Μουάι-Τάι (Ταϊλανδέζικης πάλης), μετά το εντυπωσιακό του πέρασμα από τους παγκόσμιους αγώνες του αθλήματος, που διεξήχθησαν στο Χονγκ Κονγκ.

Πρόκειται για τον Μιχάλη Μανόλη ο οποίος αγωνιζόμενος στις 5 Απριλίου στην κατηγορία των 67 κιλών κατέρριψε κάθε προγνωστικό και φτάνοντας στον τελικό, χρειάστηκε μόλις τρία λεπτά για να ρίξει στο καναβάτσο τον αντίπαλό του και να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής.

Ο Μιχάλης αγωνίστηκε ανάμεσα στους 24 καλύτερους αθλητές Μουάι-Τάι του κόσμου, οι οποίοι προέρχονταν από 20 χώρες. Μόλις πριν από δύο χρόνια, αγωνιζόμενος τον Ιούνιο του 2014 μπροστά στο κοινό της Λάρνακας στις Φοινικούδες, ο Μιχάλης στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία του, εντυπωσιάζοντας και πάλι τους πάντες.

Πριν από δύο χρόνια, όταν ήρθε η ευρωπαϊκή επιτυχία στη Λάρνακα, όρθιοι εκατοντάδες Λαρνακείς χειροκρότησαν τον Μιχάλη, ενώ για την επιτυχία του τιμήθηκε από την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, στην οποία υπηρετούσε τη θητεία του.

Αυτή τη φορά όμως, στο μακρινό Χονγκ Κονγκ, για τον Μιχάλη η εμπειρία ήταν ακόμα πιο συναρπαστική.

«Μάνα, με ρωτούν πού είναι η Κύπρος, τους λέω στη Μεσόγειο θάλασσα, ένα μικρό νησί, και δεν έχουν ιδέα πως υπάρχει η χώρα μας. Τώρα μαθαίνουν τι είναι η Κύπρος», ήταν τα πρώτα λόγια του Μιχάλη, όταν μπόρεσε να της τηλεφωνήσει μετά τον αγώνα.

Μικρός ο Μιχάλης κλοτσούσε όλη μέρα μια μπάλα, θέλοντας να γίνει ποδοσφαιριστής και να παίξει στην ομάδα της Λάρνακας, την ΑΕΚ. Μέχρι που τυχαία κάπου είδε αγώνες Μουάι-Τάι.

Σύμφωνα με τον Κύπριο προπονητή του Λιασή Λιασή και τους γονείς του, αυτό έγινε όταν ήταν δέκα ετών. Στα επόμενα δέκα χρόνια η ζωή του Μιχάλη περιστράφηκε με επιμονή, πάθος και αφοσίωση, γύρω από αυτό το άθλημα. Μέχρι που άρχισαν να καταφθάνουν αρχικά μικρές επιτυχίες, μετά μεγαλύτερες και τα τελευταία δύο χρόνια, πρώτα η ευρωπαϊκή και τώρα η παγκόσμια επιτυχία.

Από το Χονγκ Κονγκ, ο Μιχάλης Μανόλη, μοιράστηκε το όνειρο του για τα επόμενα χρόνια, όσον αφορά το άθλημα που υπηρετεί. Ενόψει του ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες το άθλημα του ΜουάιΤάι, να καταστεί ολυμπιακό, ο Μιχάλης μας είπε ότι θα ήθελε αυτό να συμβεί σύντομα. Ελπίζει να μπορέσει να αγωνιστεί με τα χρώματα της Κύπρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, φιλοδοξώντας να μπορέσει να της χαρίσει ολυμπιακό μετάλλιο.

Του πρότεινε κιόλας χορηγία η Ακαδημία του Χονγκ Κονγκ

Σύμφωνα με τους γονείς του Μιχάλη, Μανόλη και Έλενα, και τον προπονητή του Λιασή Λιασή, η παγκόσμια επιτυχία του Κύπριου αθλητή κάθε άλλο παρά πέρασε απαρατήρητη στο Χονγκ Κονγκ, την Ασία, αλλά και την Ευρώπη, ανάμεσα στους λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος.

Στο Χονγκ-Κονγκ, όπου διεξήχθη μπροστά σε χιλιάδες θεατές ο αγώνας, αρκετά ΜΜΕ της χώρας έκαναν αναφορά «σ’ έναν νεαρό Κύπριο, που είναι μεγάλος αθλητής Μουάι Τάι, καθώς στα 20 του χρόνια κατέκτησε την ανώτατη διάκριση στο άθλημα, δηλαδή τη ζώνη WMC I-I».

Ταυτόχρονα επισήμαναν ότι «αυτό το τρομερό παιδί από την Κύπρο έχει μπροστά του ακόμα 10-15 χρόνια καριέρας για να κτίσει ακόμα πιο πολύ τη φήμη του».

Σύμφωνα με τον Κύπριο προπονητή του, ο Μιχάλης την επομένη της μεγάλης του διάκρισης έλαβε κιόλας την πρώτη του μεγάλη επιβράβευση.

Η Ακαδημία Μουάι Τάι στο Χονγκ Κονγκ, στην οποία πλήρωνε ώστε να μπορεί να προπονείται το τελευταίο διάστημα προετοιμαζόμενος όσο καλύτερα μπορούσε για τους αγώνες, του πρότεινε όχι μόνο στο εξής να προπονείται δωρεάν, αλλά και να καταστεί χορηγός του σε όλους τους αγώνες που θα δίνει.
Πηγή: εφημερίδα Φιλελεύθερος / συντάκτης: Πάμπος Βάσιλας