Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή δεν θέλει αθλητή που πέρασε στους Ολυμπιακούς!

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή δεν θέλει αθλητή που πέρασε στους Ολυμπιακούς!

Ανάμεσα στους 15 καλύτερους αθλητές παγκοσμίως στην κατηγορία του (85 κιλά, άρσης βαρών) κατατάσσεται ο Αντώνης Μαρτασίδης, ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2015 πολιτογραφήθηκε κατ’ εξαίρεση Κύπριος ως αθλητής υψηλών επιδόσεων (αν και δικαιωματικά, αφού αρραβωνιάστηκε με Κύπρια).

Ωστόσο, η εξασφαλισμένη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο τίθεται εν αμφιβόλω από την ίδια την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Δεν τον θέλουν

Η τελευταία συμμετοχή του Αντώνη Μαρτασίδη σε διεθνείς αγώνες με τα χρώματα της Ελλάδας ήταν το 2015. Έκτοτε, ο αθλητής μετακόμισε στην Κύπρο μετά τον αρραβώνα του με Κύπρια και προώθησε τις διαδικασίες εγγραφής του στην κυπριακή Ομοσπονδία Άρσης Βαρών με τη συναίνεση της αντίστοιχης ελληνικής ομοσπονδίας.

Το 2016, ο αθλητής συμμετείχε σε δύο διεθνείς διοργανώσεις με τα χρώματα της Κύπρου (στους πανευρωπαϊκούς της Νορβηγίας και σε αγώνες άρσης βαρών των μικρών κρατών Ευρώπης). Στις 11 Ιουνίου, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Αντώνης Μαρτασίδης βρίσκεται ανάμεσα στους 15 αθλητές παγκοσμίως, των οποίων οι επιδόσεις τούς εξασφαλίζουν συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το μόνο που απομένει για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του Ρίο ο αθλητής με τα χρώματα της Κύπρου είναι η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κάτι που θεωρείται βέβαιο, δεδομένης της συναίνεσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (υπό την προεδρία του Πύρρου Δήμα) για μεταγραφή του αθλητή στην κυπριακή ομοσπονδία.

Χαρακτηριστικά, εντός του 2016, ο Αντώνης Μαρτασίδης συμμετείχε σε δύο διεθνείς συναντήσεις με τα χρώματα της Κύπρου (στους πανευρωπαϊκούς αγώνες της Νορβηγίας και σε αγώνες άρσης βαρών των μικρών κρατών Ευρώπης). Ωστόσο, σε προχθεσινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, αν και τέθηκε το αίτημα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών να σταλεί σχετική επιστολή στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, για να μπορέσει η Κύπρος να εξασφαλίσει συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες με έναν πολλά υποσχόμενο αθλητή, η ηγεσία της ΚΟΕ προέταξε τη διαφωνία της με τη συμπερίληψη του Κύπριου αθλητή στην κυπριακή αποστολή για το Ρίο.

Δεν λήφθηκε απόφαση

Στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΟΕ δεν λήφθηκε απόφαση για τον Αντώνη Μαρτασίδη, ο οποίος έχει εξασφαλισμένη (βάσει επίδοσης) τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η ηγεσία της ΚΟΕ, ο πρόεδρος της οποίας όπως είναι γνωστό απέχει από τα καθήκοντά του λόγω ασθένειας, πρόεταξε κατά τη συνεδρίαση ότι ο αθλητής εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς του Ρίο με επίδοση που πέτυχε με τα ελληνικά χρώματα (το 2014). Το επιχείρημα δεν ακούγεται αρκετά πειστικό, εξ ου και δεν λήφθηκε απόφαση για την τύχη του Α. Μαρτασίδη στην προχθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Αντώνης Μαρτασίδης είναι εγγεγραμμένος στην ομοσπονδία άρσης βαρών, την οποία δεν αναγνωρίζει η ΚΟΕ, δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τα εμπόδια που τίθενται στον αθλητή.

Η νόμιμη ομοσπονδία

Ο Αντώνης Μαρτασίδης είναι αθλητής σε σωματείο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Από τις αρχές του 2016, η ομοσπονδία άρσης βαρών αντιμετωπίζει πραξικόπημα ανενεργών σωματείων, τα οποία σε συνέλευση που είχαν συγκαλέσει εξέλεξαν νέα ηγεσία της ομοσπονδίας άρσης βαρών. Η εν λόγω νέα ομοσπονδία αναγνωρίζεται μόνο από την ΚΟΕ, καθώς η νόμιμη ομοσπονδία πέτυχε την αναγνώρισή της δικαστικώς. Ενόψει των επικείμενων εκλογών στην ΚΟΕ, στις οποίες ψηφίζουν οι ομοσπονδίες, ο επικείμενος αποκλεισμός του αθλητή της άρσης βαρών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες συνδέεται με τα παιχνίδια εξουσίας στην ΚΟΕ, αφού ένταξη του αθλητή στην αποστολή της ΚΟΕ για τους Ολυμπιακούς θα σήμαινε και αναγνώριση από πλευράς ΚΟΕ της ομοσπονδίας που δεν τυγχάνει της εύνοιάς της.

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης / Μιχάλης Θεοδώρου