Ανασκόπηση 2020: Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει

Ανασκόπηση 2020: Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει

Σεισμοί, λοιμοί, καταποντισμοί λέει ο θυμόσοφος λαός και το θυμικό εν έτη 2020 φαίνεται πώς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς η ανθρωπότητα δίνει ιστορική μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.

Η πανδημία είναι αναμφισβήτητα το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, ωστόσο υπήρξαν και άλλα που τη σημάδεψαν, όπως ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», η ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση αλλά και ο ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι στη Σάμο.

Δείτε παρακάτω πιο αναλυτικά τα σημαντικότερα γεγονότα που σημειώθηκαν το 2020.

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Λίγες μόλις ημέρες μετά την πρωτοχρονιά ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε διάγγελμα στον ελληνικό λαό και ανακοίνωσε την «εκλεκτή» για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας και έμελλε να γίνει και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας.

Η εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα έγινε στις 22 Ιανουαρίου έχοντας μάλιστα - για πρώτη φορά - τη στήριξη τριών κομμάτων.

Ο κορονοϊός εμφανίζεται στην Ελλάδα: Το 1ο Lockdown

Η πανδημία του κορονοϊού έφτασε στην Ελλάδα κστα τέλη Φεβρουαρίου όταν και εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην χώρα μας και άρχισε σιγά σιγά να εξαπλώνεται. Τα πρώτα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου σε τοπικό επίπεδο στις πληγείσες περιοχές και κατέληξαν λίγο αργότερα σε εθνικό lockdown.

Από τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου μέχρι και τις 4 Μαΐου επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Οι πολίτες κατά την κυκλοφορία τους έπρεπε να φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο καθώς και κάποιου τύπου βεβαίωση, αναλόγως του σκοπού μετακίνησης διαφορετικά τους επιβάλλονταν το ανάλογο πρόστιμο.

Τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να αίρονται στις αρχές Μαϊου ωστόσο οι περιορισμοί για της εκτός της οικείας περιφερειακής ενότητας μετακινήσεις στην ενδοχώρα και για τις μετακινήσεις μεταξύ νησιών εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας παρέμειναν σε ισχύ μέχρι τις 18 Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr