Η Ανόρθωση δεν θα είναι μόνη - Ποιες άλλες 7 ομάδες τιμωρήθηκαν

Η Ανόρθωση δεν θα είναι μόνη - Ποιες άλλες 7 ομάδες τιμωρήθηκαν

Τι έγινε τα τελευταία χρόνια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Ανόρθωση ελέω του δελτίου υγείας που αφορά τον Νιγηριανό τερματοφύλακα Φράνσις Ουζόχο, δεν είναι η πρώτη ομάδα στην οποία αφαιρούνται βαθμοί από τη Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ. Με βάση την απόφαση της Δικαστικής της ΚΟΠ τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019: 

Έγινε  αποδεκτή η  ένσταση του Απόλλωνα και κατακυρώθηκε ο  αγώνας απέναντι στην Ανόρθωση που έγινε στις 02 Φεβρουαρίου 2019 υπέρ του με σκορ 3-0. Παράλληλα, αφαιρέθηκαν οι τρεις βαθμοί που κέρδισε η Ανόρθωση.

Στην Ανόρθωση επιβλήθηκε επιπλέον αφαίρεση 6 βαθμών από την πρώτη φάση του Πρωταθλήματος. Στον ποδοσφαιριστή Φρ. Ουζόχο επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού μιας αγωνιστικής και πρόστιμο.

Τα τελευταία τουλάχιστον έξι χρόνια και άλλες ομάδες βρέθηκαν στο «εδώλιο» της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν με αφαίρεση βαθμών. Το Νewsbomb φέρνει στην επιφάνεια τα περιστατικά με τις ομάδες που βρέθηκαν στην ίδια θέση με τη «Μεγάλη Κυρία».

 Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του περασμένου Ιανουαρίου όταν αφαιρέθηκαν με απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ επτά βαθμοί από την ομάδα της Πάφος FC. Η Παφιακή ομάδα «πλήρωσε» σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, την αντικανονική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή Σωτήρη Ζαντή. Η ΑΕΚ Λάρνακας προέβη σε ένσταση για τον αγώνα που έγινε στις 02 Ιανουαρίου και έληξε ισόπαλος 1-1. Με την απόφαση της Δικαστικής, από την Πάφο FC αφαιρέθηκαν επτά βαθμοί. ((σ.σ. έξι λόγω της ποινής, ενώ έχασε και το βαθμό που εξασφάλισε από το ισόπαλο 1-1).

Παράλληλα, η ΑΕΚ Λάρνακας εξασφάλισε τρεις βαθμούς,

 

enstasi

Τη σεζόν 2013- 14 σε αγώνα Κυπέλλου ΑΠΟΠ - Κινύρα Πέγειας - Ερμή Αραδίππου, η ομάδα της Πέγειας δεν ενέγραψε στον κατάλογο Β τρεις παίκτες της που συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή της ομάδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μηδενισμό της Παφιακής ομάδας. Την ίδια ώρα ο Ερμής χάρις σε αυτή την απόφαση, προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Κύπρου. Από τότε θεσπίστηκε με απόφαση της ΚΟΠ η ποινή των έξι βαθμών για μη έγκυρη συμμετοχή ποδοσφαιριστών σε αγώνες.

Διαβάστε επίσης: Τελειώνει σήμερα το σίριαλ Ουζόχο (;) - Έκτακτη συνεδρία στον ΚΟΑ

 

Αφαιρέσεις βαθμών για χρέη
Το οικονομικό και τα χρέη είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές κυπριακές ομάδες. Τη σεζόν 2017-18 δύο ομάδες της Α' Κατηγορίας ο Ολυμπιακός Λευκωσίας και ο Εθνικός Άχνας τιμωρήθηκαν με αφαίρεση βαθμών και μπήκαν στο πρωτάθλημα με μειονέκτημα. Τελικά, και οι δύο ομάδες υποβιβάστηκαν στη Β' Κατηγορία.

Διαβάστε επίσης: Γιατί πήγαν οι ανακριτές στον ΚΟΑ - Διευκρινίζει η Αστυνομία

ap 1

Την περίοδο 2013 -14 αφαιρέθηκαν  βαθμοί από την ομάδα της Αλκής Λάρνακας λόγω χρεών και μη εφαρμογής των οικονομικών κριτηρίων της ΚΟΠ με συνέπεια τον υποβιβασμό της. Η ομάδα κατεληξε στην Δ' Κατηγορία και μέσα σε τέσσερα χρόνια ανέβηκε στην Α Κατηγορία ως Αλκή Ορόκλινης.

Διαβάστε επίσης: Από την αρχή άκυρο το δελτίο του Ουζόχο λέει ο ΚΟΑ - Το μπαλάκι στον Αθλητικό Δικαστή

bbd43442692864c2803ca81f384838e6

Εξάλλου, σε έλεγχο που υποβλήθηκε σε ομάδες της Β' Κατηγορίας το 2014, τρεις ομάδες Β' Κατηγορίας, Άρης Λεμεσού, Ολυμπιακός Λευκωσίας και ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς κρίθηκε ότι δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια γι’αυτό τους αφαιρέθηκαν από τρεις βαθμοί.