Σε ανοδική πορεία το Τρίαθλο στην Κύπρο

Σε ανοδική πορεία το Τρίαθλο στην Κύπρο

Εξαιρετική παρουσία της Εθνικής Κύπρου στο Τρίαθλο κατά το πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Αμβούργο

Η εξαιρετική παρουσία της Εθνικής Κύπρου στο Τρίαθλο κατά το πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Αμβούργο καταδεικνύει πως το άθλημα βρίσκεται σε ανοδική πορεία στη χώρα μας, ωστόσο υπάρχει μεγάλη απόσταση να καλυφθεί μέχρι την συμπερίληψη Κυπρίων αθλητών σε ελίτ κατηγορία.

Η Εθνική ομάδα αποτελούμενη από τον Κύπριο Πρωταθλητή Ανδρών Παναγιώτη Αντωνίου του Ν.Ο Πάφου, την Πρωταθλήτρια Γυναικών Σταύρη Περικλέους του Γ.Σ.Σ «Ο Κεραυνός», τον Πασχάλη Φράγκου του Ν.Ο Αμμοχώστου και την Μαρία Γιαβάσιη του Γ.Σ.Σ «Ο Κεραυνός», είχαν μια εξαιρετική παρουσία στον αγώνα Ολυμπιακής απόστασης του 2019 Hamburg Wasser World Triathlon AG.

Στο ΚΥΠΕ μίλησε ο Αρχηγός Αποστολής στο Αμβούργο, προπονητής του Γ.Σ.Σ «Ο Κεραυνός», Χρίστος Χρίστου, τονίζοντας την σπουδαιότητα του επιτεύγματος των Κυπρίων αθλητών αλλά και εξηγώντας ωστόσο πως το άθλημα χρειάζεται να κάνει άλματα μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο παγκόσμιας κλάσης. Στο ΚΥΠΕ μίλησαν επίσης οι Πρωταθλητές Κύπρου Παναγιώτης Αντωνίου και Σταύρη Περικλέους, περιγράφοντας την εμπειρία τους και οριοθετώντας τους επόμενους τους στόχους.

Όσον αφορά τον αγώνα στο Αμβούργο, οι τέσσερις αθλητές της Εθνικής Κύπρου ξεχώρισαν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, ενώ οι δύο πρωταθλητές, Αντωνίου και Περικλέους πέτυχαν εξαιρετικές θέσεις, αγγίζοντας την κορυφή στους age groupers, δηλαδή στις ανοικτές κατηγορίες (εξαιρείται η κατηγορία των elite αθλητών).

Συγκεκριμένα, ο Αντωνίου τερμάτισε 2ος στην γενική κατάταξη του αγώνα και 1ος στην ηλικιακή κατηγορία του, ενώ η Περικλέους τερμάτισε 5η στην γενική κατάταξη και 2η στην κατηγορία της. Επίσης, ο Πασχάλης Φράγκου τερμάτισε 13ος στη γενική και 5ος στην κατηγορία του και η Μαρία Γιαβάσιη 9η στη γενική και 2η στην κατηγορία της. Πρόκειται για πολύ σπουδαίες διακρίσεις, δυσανάλογες του μεγέθους της Κύπρου και της δημοτικότητας του Τριάθλου καθώς στον αγώνα συμμετείχαν στις ανοικτές κατηγορίες πέραν των 3500 χιλιάδων αθλητών.

Ο Αντωνίου ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 2 ώρες, 6 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα, μόλις ένα λεπτό και 15 δευτερόλεπτα πίσω από τον Γερμανό Κάισερ Κλέμενς. H Περικλέους τερμάτισε στις 2 ώρες, 18 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα, έχοντας διαφορά από την 1η στην κατάταξη, Γαλλίδα Charlene Claven 4 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα. Ο αγώνας Ολυμπιακής απόστασης περιλαμβάνει αρχικά 1500 μέτρα κολύμπι, το οποίο έγινε σε λίμνη, 40 χιλιόμετρα ποδηλασία, και 10 χιλιόμετρα τρέξιμο.

Ο Αρχηγός Αποστολής Χρίστος Χρίστου μιλώντας στο ΚΥΠΕ εξέφρασε αρχικά την μεγάλη του ικανοποίηση για την προσπάθεια των αθλητών και εξήγησε πως ο συγκεκριμένος αγώνας θεωρείται ο πιο δημοφιλής αγώνας τριάθλου στον κόσμο με περίπου 20 χιλιάδες συμμετοχές στις διάφορες αποστάσεις καθώς και τις σκυταλοδρομίες.

«Στην απόσταση που μετείχαν τα παιδιά, η οποία είναι και η απόσταση που αγωνίζονται οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τέσσερις ώρες και κάθε 20 λεπτά δίνονταν εκκινήσεις για γκρουπ των 60-70 αθλητών, κάτι που σημαίνει 3500 περίπου αθλητές άνδρες και γυναίκες», είπε και εξέφρασε τη συγκίνηση του που έβλεπε τα παιδιά της Εθνικής να ξεχωρίζουν και να καταλαμβάνουν θέσεις στην πρώτη δεκάδα και στο βάθρο στις ηλικιακές κατηγορίες τους.

Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον του τριάθλου στην Κύπρο, ο κ. Χρίστου παραδέχθηκε πως ακόμα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. «Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο για ερασιτέχνες, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε ακόμα κατά τη γνώμη μου, να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο, που είναι η ελίτ κατηγορία», είπε. Τόνισε πως για να γίνει αυτή η μετάβαση θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συνεργασία με Ναυτικούς Ομίλους, αφού το κολύμπι και η σωστή του εκμάθηση του από παιδική ηλικία είναι το Α και το Ω για την εξέλιξη ενός νεαρού τριαθλητή σε ελίτ αθλητή του αθλήματος.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ο Πρωταθλητής Κύπρου Παναγιώτης Αντωνίου, εξέφρασε αρχικά την χαρά και την ικανοποίηση του για τη θέση που κατέλαβε εκπροσωπώντας τη χώρα του. Μίλησε για την τεράστια εμπειρία που του πρόσφερε ο συγκεκριμένος αγώνας, τονίζοντας πως το κίνητρο να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τόσους πολλούς αθλητές ήταν πολύ μεγάλο τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για την Κύπρο.

«Μετά από τον επιτυχή αυτό αγώνα μου, έθεσα τους στόχους μου ακόμη πιο ψηλά θέλοντας έτσι μέσα από δικές μου επιτυχίες να κάνω ακόμη πιο γνωστό το τρίαθλο στην χώρα μου. Ένας ακόμη στόχος μου είναι μία μέρα να καταφέρω να εκπροσωπήσω την χώρα σε ένα μεγαλύτερο αγώνα με ένα ακόμη καλό αποτέλεσμα», είπε. Πρόσθεσε πως ο επόμενος του αγώνας είναι το Άκουαθλον στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες στην Πάτρα και πάει με την φανέλα της Εθνικής, ενώ πιο μετά, και συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου, θα συμμετέχει σε αγώνα μεγαλύτερης απόστασης τριάθλου στην Ιταλία.

Ο εκ της Πάφου αθλητής ανέφερε ωστόσο πως η υλοποίηση πιο μεγάλων στόχων γίνονται ακόμα πιο δύσκολοι καθώς αυξάνονται οι ώρες προπόνησης και η ανάγκη για ξεκούραση γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Αυτό, όπως σημείωσε, είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο καθώς δουλεύει καθημερινά, πολλές φορές λίγο πριν την προπόνηση ή και αμέσως μετά, κάτι που δεν του δίνει περιθώρια να αποδώσει στο 100% των δυνατοτήτων του. Σημείωσε πως αν υπήρχε κάποιο σχέδιο επαγγελματικής αποκατάστασης με θέση εργασίας που θα συνδυαζόταν με τις απαιτητικές προπονήσεις και τους αγώνες, τότε αυτό θα έδινε περισσότερες ελπίδες για μεγαλύτερη πρόοδο του αθλήματος και καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Η Πρωταθλήτρια Κύπρου Σταύρη Περικλέους μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε αρχικά πως ο προπονητής της, την είχε προϊδεάσει για τον απαιτητικό αλλά και εντυπωσιακό αγώνα του Αμβούργου. Αναφέρθηκε επίσης στην τεράστια εμπειρία που αποκόμισε από την παρακολούθηση του αγώνα των ελιτ αθλητών καθώς και της σκυταλοδρομίας. Μιλώντας για τον δικό της αγώνα, είπε πως οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές και η όλη ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο κόσμος εξαιρετική. «Αποτέλεσμα ήταν να ζήσω την καλύτερη τριαθλητική εμπειρία της ζωής μου στο Αμβούργο, να ολοκληρώσω τον αγώνα και να θέλω να είχε και άλλο. Η θέση μου ήταν 5η στην γενική κατηγορία και 2η στην ηλικιακή. Μια θέση πολύ καλή και δεν μπορώ παρά να νιώθω ευγνώμων για αυτή τη διάκριση σε τέτοιου είδους αγώνα», είπε.

Διαβάστε επίσηςΤροχαίες διευθετήσεις για τις τελετές ορκωμοσίας νεοσυλλέκτων

Όσον αφορά τους επόμενους στόχους της, η Περικλέους είπε πως αυτός έρχεται με τη συμμετοχή της με το εθνόσημο, στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες που φέτος θα διοργανωθούν στη Πάτρα περί τα τέλη Αυγούστου. «Μελλοντικά και πιο μακροχρόνια σχέδια είναι να συνεχίσω να εξελίσσομαι στο τρίαθλο, να αισθάνομαι καλά με αυτό που κάνω και αν μπορώ να διακρίνομαι στους αγώνες σε Κύπρο και εξωτερικό», είπε, σημειώνοντας πως μεγάλο κίνητρο για κάποιον τριαθλητή στην Κύπρο είναι να αγαπά αυτό που κάνει, να αισθάνεται όμορφα στην ομάδα της, να έχει τη στήριξη του προπονητή αλλά και των κοντινών του ανθρώπων.

«Θα μπορούσε βέβαια να υπήρχε και μεγαλύτερη στήριξη από τους φορείς του κράτους γιατί το τρίαθλο είναι ένα άθλημα που απαιτεί χρόνο αλλά και χρήμα για να ανθίσει συγκριτικά με άλλα αθλήματα. Με λίγη βοήθεια μπορούν να έρθουν και πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αφού τώρα μέχρι σήμερα με σχεδόν καμία βοήθεια, είχαμε σημαντικές επιτυχίες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αυστραλιανό Open: Αποκλείστηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Στον 3ο γύρο σταμάτησε η πορεία του Στέφανου…

Δημήτρης Γιαννακόπουλος προς οργανωμένους: «Η υπομονή έχει εξαντληθεί – Λύστε τα προβλήματά σας»

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με δήλωσή του, παίρνει θέση…

Τραγωδία: Πέθανε 28χρονος Έλληνας τερματοφύλακας

Θλίψη στον αθλητισμό…

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα κάνει ότι απαιτείται για να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της»

Ανόρθωση και Παραλίμνι ανοίγουν την αυλαία της 14ης αγωνιστικής στο ποδόσφαιρο

8,8 εκατομμύρια δολάρια πωλήθηκε το αρχικό μανιφέστο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Μετατροπή κάποιων ποινών από ποινικές σε πειθαρχικές θα ζητήσουν τα σωματεία της ΚΟΠ

Με 5 αγώνες ανοίγει το απόγευμα η αυλαία της 15ης αγωνιστικής της Super League

Εθελοντική δεντροφύτευση από τους αθλητές του ΓΣΠ

Στην κλήρωση στη Νιόν κτυπά η καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αγωνία σε ΑΠΟΕΛ και Ολυμπιακό