ΠΑΣΠ: Ντοκιμαντέρ με αποκαλύψεις για το ντόπινγκ στο κυπριακό ποδόσφαιρο (Βίντεο)

ΠΑΣΠ: Ντοκιμαντέρ με αποκαλύψεις για το ντόπινγκ στο κυπριακό ποδόσφαιρο (Βίντεο)

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Κύπρο και στη Γερμανία

Ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας μισής ώρας, με θέμα τις ιατρικές πρακτικές που ακολουθούνται στο κυπριακό ποδόσφαιρο και τις προεκτάσεις που αυτές έχουν σε θέματα ντόπινγκ, παρουσίασε πριν μερικές μέρες το γάλλο-γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARTE, αναφέρει, σε σημερινή ανακοίνωση του, ο ΠΑΣΠ.
 
Σημειώνει ότι στο ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε στην Κύπρο και στη Γερμανία και στο οποίο μιλάνε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρος Νεοφυτίδης, ο πρώην (πλέον) ποδοσφαιριστής Παναγιώτης Φραγκέσκου αλλά και Γερμανοί επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα ντόπινγκ στον αθλητισμό, παρουσιάζεται μια εικόνα της ποδοσφαιρικής Κύπρου κάθε άλλο παρά θετική, αφού οι παραγωγοί της ARTE εξετάζουν κατά πόσον ακολουθούνται παράνομες ιατρικές πρακτικές στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΠ, στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτονται μεταξύ άλλων φωτογραφία-ντοκουμέντο από χρήση ενδοφλέβιας σε κυπριακό ποδοσφαιρικό αποδυτήριο (κάτι που αμέσως αποτελεί παράβαση αντί-ντόπινγκ, όπως τονίζεται στο ντοκιμαντέρ).
 
Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι οι άνθρωποι της ARTE ήρθαν στην Κύπρο, με αφορμή την καταγγελία στην αστυνομία τον Οκτώβριο του 2018 τριών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι ζήτησαν από τις διωκτικές αρχές να ερευνήσουν κατά πόσον το ιατρικό πρόβλημα που ανακάλυψαν μετά από εξετάσεις, οφειλόταν σε λανθασμένες ιατρικές πρακτικές, όπως χορήγηση ουσιών από μη εξουσιοδοτημένα άτομα, σε μη εξουσιοδοτημένο χώρο.
 
Ο ΠΑΣΠ σημειώνει ότι το όλο θέμα απασχόλησε την κυπριακή κοινωνία για αρκετές εβδομάδες, ενώ οι καταγγελίες έφτασαν μέχρι την UEFA και την FIFPro, οι οποίες ζήτησαν από την ΚΟΠ όπως προβεί σε έρευνα.
 
Προσθέτει ότι στο τέλος της ημέρας, αποδείχτηκε ότι το θέμα των ιατρικών πρακτικών στο κυπριακό ποδόσφαιρο χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και αναδιοργάνωσης, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου είτε δεν ακολουθούνται οι ενδεδειγμένες ιατρικές πρακτικές, είτε υπάρχουν ομάδες που καταπατούν τους κανόνες αντί-ντόπινγκ.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις στην αθλητική κατηγορία
 
Ο ΠΑΣΠ αναφέρει ότι η ARTE, η σελίδα της οποίας στο Facebook έχει πάνω από 2,6 εκατομμύρια likes, στο ντοκιμαντέρ της με τίτλο «Ντόπινγκ στο Ποδόσφαιρο» ερευνά κατά πόσον η ενδοφλέβια χρήση ουσιών η οποία έχει επεκταθεί ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, αποτελεί ντόπινγκ και πως αυτό επηρεάζει το πρόσφατο περιστατικό στην Κύπρο.
 
Σημειώνει ότι το ντοκιμαντέρ κυρίως ακολουθεί τον Παναγιώτη Φραγκέσκου, τον έναν από τους τρεις ποδοσφαιριστές, δείχνοντας την εξέλιξη της προσπάθειας του, μέσω της αποστολής γενετικού υλικού σε εργαστήριο στη Γερμανία, για να ερευνηθεί κατά πόσον έλαβε απαγορευμένες ουσίες.
 
 «Τρεις μέρες πριν από κάθε αγώνα, βάζαμε τις ενέσεις, σε αυτό ακριβώς το σημείο», είπε ο Παναγιώτης Φραγκέσκου, τη στιγμή που υποδείκνυε στην κάμερα της ARTE το ακριβές σημείο στο αποδυτήριο, σύμφωνα με τον ΠΑΣΠ. «Όταν βρήκαμε το ιατρικό πρόβλημα, με έδιωξαν σαν σκύλο, για εγκλήματα άλλων», πρόσθεσε ο Φραγκέσκου, ο οποίος υποχρεώθηκε πέρσι να σταματήσει το ποδόσφαιρο λόγω του προβλήματος στην καρδία.
 
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΠ, ο Γερμανός καθηγητής Fritz Sorgel, ειδικός σε θέματα ντόπινγκ στον αθλητισμό, ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ σε ανοικτή γραμμή με τον Παναγιώτη Φραγκέσκου.
 
Ο καθ. Sorgel μεταξύ άλλων αποκάλυψε διάφορα μηνύματα στο κινητό που έλαβε ως μαρτυρία κακών ιατρικών πρακτικών και έδειξε τη φωτογραφία από το αποδυτήριο όπου ξεκάθαρα φαίνεται η χρήση ενδοφλεβίως ουσιών, με τον ίδιο να τονίζει ότι «η έγχυση από μόνη της αποτελεί ντόπινγκ».
 
Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΠ, στην έρευνα του επιχείρησε να ανιχνεύσει απαγορευμένες ουσίες, με τη βοήθεια και του Δρ. Horst Bayer, όμως το γενετικό υλικό που είχε από τον ποδοσφαιριστή δεν ήταν ικανοποιητικό.
 
Στη δική του δήλωση, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. και αντιπρόεδρος της FIFPro Division Europe Σπύρος Νεοφυτίδης είπε: «Δεν ερεύνησαν επαρκώς το θέμα οι διωκτικές αρχές και εν τέλει έστειλαν άδειους φακέλους», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε το εξής ανησυχητικό: «Όλοι στο χώρο φοβούνται να μιλήσουν. Τους καταλαβαίνω όμως, επειδή συμβαίνει συχνά όσοι βγαίνουν δημόσια, στο τέλος να μένουν χωρίς καριέρα».
 
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΠ, η ARTE, σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ, φιλοξενήθηκε στο γραφείο του Προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα, ο οποίος στις τοποθετήσεις του, υιοθέτησε το πόρισμα των διωκτικών αρχών, ενώ πρόσθεσε πως «το δικό μου συμπέρασμα είναι πως οι παίκτες δεν αντιμετωπίζουν το ιατρικό πρόβλημα λόγω αυτών των συγκεκριμένων ενέσεων».
 
Ακολούθως, είπε πως «σε κάθε κλαμπ στην Ευρώπη, μικρά ή μεγάλα, χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά σκευάσματα, νόμιμα σκευάσματα, για να κάνουν τους παίκτες περισσότερο ενεργητικούς (motivated)».
 
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΠ, το ντοκιμαντέρ κλείνει με τη διαπίστωση πως οι επηρεαζόμενοι ποδοσφαιριστές έπρεπε να μιλήσουν συντομότερα και πως δίνοντας έγκαιρα δείγματα ούρων και αίματος, ίσως να ήταν πιο εύκολο να ανιχνευτούν απαγορευμένες ουσίες.
 
Το καταληκτικό πλάνο κλείνει με ένα απαισιόδοξο τόνο, αναφορικά με το ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο, με τον καθ. Sorgel να μιλάει για την αγάπη του για την ομάδα της Νυρεμβέργης και πως όταν παρακολουθεί το αγαπημένο του άθλημα προσπαθεί να τα βγάζει όλα αυτά από το μυαλό του.
 

 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Με νίκες προχώρησαν Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ στο πρωτάθλημα πετόσφαιρας ανδρών

Πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται στη Γερμανία

NBA: Γιάννης Αντετοκούνμπο και Λούκα Ντόντσιτς πολυτιμότεροι του μήνα

Ελλάδα-Φινλανδία 2-1 για τα προκριματικά του Euro 2020, αποτελέσματα και αγώνες

Τσιτσιπάς: Όλος ο κόσμος μιλάει για τον «βασιλιά» του Λονδίνου - Έτσι κατέκτησε το τρόπαιο

(ΒΙΝΤΕΟ / Μεγάλες στιγμές) Βούρκωσε ο Μάρκος - "Μου θύμισες το Euro"

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Βασιλιάς» στο Λονδίνο ο Έλληνας τενίστας - Το σήκωσε στο Λονδίνο

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η ώρα και το κανάλι του μεγάλου τελικού

Ισραήλ: Αναβλήθηκε αγώνας εξαιτίας επίθεσης με ρουκέτες! (Φωτος&Βίντεο)

Απολογίες Απόλλωνα σε Ολυμπιακό Πειραιώς